Humusmålinger

Den eneste analysemetode, der kan måle både humusindhold, kulstofindhold og total organisk indhold

Du får resultater på 5 parametre.
Vi måler din jords:

Humus er vigtigt at måle, for rent kulstof i jorden har ikke de samme egenskaber, som humus i jorden giver. At måle indholdet af en jords organiske materiale er også forbundet med stor usikkerhed, da det organiske materiale ikke nødvendigvis er omsat endnu. Der hersker derfor stor usikkerhed på mange målinger af marker ved gængse metoder, fordi f.eks. frisk uomsat halm eller tørv kan påvirke det organiske indhold i jorden, som så kan forveksles med humus uden at være det. 


Vi anbefaler 3-9 prøver per bedrift for et repræsentativt resultat. Gerne i 0-15 cm og 15-30 cm på visse arealer. Derudover anbefaler vi at få taget prøver over en årrække for at følge resultaterne af din indsats.

Pris på Humusmåling

Pr prøve: 700 DKK
DKK (eks. moms)
  • Hvis du er tilmeldt vores Online Jordakademi, sparer du 50% pr prøve.

Mellem 4-9 jordprøver er oftest nok til at dække din bedrift, uanset om du har 20 hektar eller 900 hektar. En jordprøve er især retvisende, hvis du har den samme praksis og jordbehandling på hele jordarealet. Flere jordprøver er relevante hvis:

1. Udbyttet svinger på forskellige jordarealer
2. Historikken har været forskellig
3. Jordbundsforholdene er forskellige

CASE:

Humusmåling hos Anders Due Andersen

(70 hektar økologisk landbrug ved Jystrup, Sjælland)

Anders dyrker korn og grøntsager til lokalområdet og har drevet det økologisk i 22 år.

Anders fik foretaget 5 humusanalyser på hans i alt 70 hektar. Resultaterne kan ses i tabellen nedenfor, hvor både delparametre og det totale humusindhold er dokumenteret.

Resultaterne viste, at Anders’ bedste jord var grøntsagsproduktionen med 4% humus, som dyrkes uden tilførsel af gødning – den får blot lidt kompost. Kartoffelmarkerne og markerne med dyrkning af korn lå på 2-3% humus. 

Forskellen er signifikant, som også er til at føle i Anders’ produktion.

Prøvemærkning
Vand (%)
Pyrogas (%)
Kulstof (%)
Humificeringsindex
Organisk total (%)
Humus (%)
Mark 1.1: Højdedrag
13,8
1,25
1,39
0,90
2,64
2,6
Mark 3: Dyregræsning, Nøddesbo, 20cm dybde
12,2
1,69
1,28
1,32
2,96
2,5
Mark 3.1: Kartoffelmark
14,0
1,44
1,58
0,91
3,02
3,0
Mark 5: Bimmersdal
13,7
1,92
2,02
0,95
3,94
3,9
Mark 7: Grøntsager
14,4
1,91
2,08
0,92
3,99
4,0
* Bemærk at analysen viser middelværdien på en dybde af 30 cm. Resultatet kan variere med højere værdier i de øverste 15 cm, end i de nederste 15 cm.
* Se vores online akademi for at få en detaljeret forståelse for vores målemetode.

En humusanalyse kan hjælpe dig med at
forstå din jord bedre – så du kan vurdere din tilgang og justere dine processer

Fordelene ved at investere i en humusmåling er, at du får muligheden for at forstå din jord kvantitativt, så du kan følge udviklingen af din jordbearbejdning. Du har formentlig allerede en god fornemmelse af, hvilken jord der er god, og hvilken der er mindre god, men vi giver dig muligheden for at kvalificere denne fornemmelse ved hjælp af data. 

Det betyder, at du i højere grad kan finde frem til den begrænsende faktor for et større udbytte. Hvis det ikke er humusindholdet, som er forskellen, så er det måske kalium, fosfor, mikronæringsstoffer eller vanding. Alt dette får du muligheden for at vide med sikkerhed – og derefter handle på.

Vores anbefaling er, at du starter med at tage vores Online Jordforbedringskursus. Du får både 50 % rabat på din efterfølgende humusmåling, men du får også et meget bedre udgangspunkt for arbejdet med din humus. Du er selvfølgelig altid velkommen til at hive fat i os, hvis du har nogen spørgsmål. 
Kontakt os her.

Læs vores artikel fra fagbladet Ingeniøren om måling af kulstofindholdet i dansk landbrugsjord

Interesseret i at høre mere?

Tøv ikke med at ringe på
+45 60 73 12 72

Verified by MonsterInsights